Vi har flyttet
Vi har flyttet

Du finner oss i Tungavegen 30. Velkommen innom!

Uavhengig totalleverandør av elektro og automatiserings-løsninger
Uavhengig totalleverandør av elektro og automatiserings-løsninger

Gjennom egen kompetanse og i samarbeid med partnere og underleverandører er vi klare til å gi våre kunder den merverdien investeringene fortjener.

Service og support
Service og support

Vår serviceavtale gir deg den tryggheten du trenger, Vi er tilgjengelig for våre kunder 24/7.

Prosjektering
Prosjektering

Sammen finner vi fremtidige løsninger for din produksjon.

Grønn konkurransekraft ­— hvem utvikler den

Illustrasjon-Det-Grønne-skiftet

 

Etterdønningene etter årets valgkamp har ennå ikke lagt seg – merkelig nok. Og temaet er industri og næringsliv, og ikke minst arbeidsplasser. Tradisjonelt sett et ikketema i valgkampene. Men alt har sin forklaring. Her har nok politikerne sett på tall og funnet ut, slik SSB forteller, at av de ca 250 årlige investerte milliardene i industrien, så stammer ca 200 fra olje- og gassutvinning. Dette er dramatiske tall når en ser grønne bølger skylle inn over prognosene for de neste tiårene. Når en i tillegg ser at oljeøkonomien er sterkt fallende, ca 40 milliarder det siste året, så får en de reaksjonene vi ser i dag.

 

Vi snakker ikke om korreksjoner. Vi snakker om en solid omstilling. Så selv om vi vet at olje-økonomien ikke går mot null, og at store deler av de investerte milliardene går til utenlandske aktører i dag, så er det tid for nye strategier og tiltak. Spørsmålet blir selvsagt, som debattert, hvem kreer ny industri og hvem motiverer til dette. Og ikke minst, hvor er potensialet.

 

Politikerne, med Rasmus i spissen, roper på grønt skifte, men hva er et grønt skifte, hva er potensialet, og hva så? Det er dessuten lett å se for seg at politikerne igjen sklir inn i det faste mønsteret med fokus på utgiftssiden, og kun fokusere på den i budsjettet. Eller kanskje ikke? Nylig dukket det opp en invitasjon til å delta i et forum initiert av regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft. Spennende tenkte jeg, og dro opp til kompetansens høyborg – NTNU.

 

Rådene fra forsamlingen var kanskje både sprikende og delvis egofikserte, men her var det også mange spennende tanker. Og jeg reflekterer over at det sitter mange kloke hoder rundti vårt langstrakte land, en refleksjon som tilsier at her skal det være mulig å få til noe. Men budskapet fra ekspertutvalget, som pussig nok telte kun to personer, var klart! Europa utvikler ny grønn industri, og Europa har et insentiv vi ikke har – kostbar og forurensende energi. Altså ser vår nasjonale industri ikke inntjening i å investere i grønne løsninger, og derfor lar de det være. Ekspertutvalget peker på dette og sier samtidig at dette parkerer leverandør-industrien, som ikke blir i stand til å konkurrere internasjonalt grunnet manglende hjemmemarked. Vi blir altså ikke med på den nødvendige omstillingen og kan derfor ikke konkurrere i det nye globale grønne markedet. Ut ifra dette faktum vil det overraske meg om ikke meldingen, som leveres regjeringen om et år, ikke inneholder insentiver for å initiere grønne investeringer.

 

Kommer insentivene, og deretter investeringene, så kommer også leverandørindustrien. For i sjiktet mellom kreative entreprenører, offensive politikere, forskningsparker og Trondheims egen doktorgradsbolig, NTNU/Sintef, finnes masse kreativ kraft til å skape nye næringer. Jeg ser kanskje det største potensialet i operativ industri, som kan utvikle nye produkter og nye tekniske løsninger, samtidig som det alltid vil være plass for grundere med både grønn og annen konkurransekraft. Vår kompetanse er alltid et parameter i denne konkurransekraften, da automatisering er et must i et høykostland som Norge. Det er selvsagt en fornøyelse å være midt i mulighetsområdet – men også forpliktende.

 

Og vi i VisionTech er med i flere fora og flere prosjekter med innovasjonskraft i seg. Dette gir oss muligheter, men det krever også innsats gjennom en del ikke betalte timer. På lang sikt håper vi på payback. Gjerne i samarbeid med våre kunder og partnere. Så nå er spørsmålet – hvem trykker på START knappen? Vår illustratør peker ikke på noen spesifikke, men sannsynligvis på aktørene som sitter med ansvaret – og mulighetene. Og våre politikere har selvsagt sine muligheter, ikke bare via insentiver gjennom skatte- og avgiftsomlegginger, men også gjennom egne investeringer. Offentlige investeringer er store, og disse kan innrettes for å premiere grønne løsninger med den såkalte grønne konkurransekraften i kjølvannet.

 

Ha en foroverlent, innovativ og entusiastisk høst.

 

Lars

10 ÅR I 2013

vt10aar

I 2013 feiret VisionTech 10 år i bransjen, noe vi er stolte og beæret over! Vi takker kunder og medarbeidere som har valgt å vise oss tillit på denne eventyrlige reisen.

Les mer om jubileet

elsk

Dalen7 høyde2

realfagskompetanse høyde

visiontech46

hoved_AchillesJQS

Sellicha

integra2

norsk-teknologi

Ifea_logo

 

NFA_logo_large-13

 

_02111-Webversion_AUT[1]

 

logo_mittet_grey

pc bilde høyde

VisionTech hjelm

 

_02111 Webversion_AUT